Ветроходни приключения по цял свят!

През 2024 се навършват 20 години, откакто eXploring споделя със своите клиенти пътешествия с яхти из световните океани, водени от вятъра и верни на морската шир. Нашата страст към плаването ни отведе до популярни дестинации, както и до скрити “съкровища” под формата на неповторими места в моретата по света. За нас е удоволствие да заведем до тях всеки екипаж, който ни се е доверил, защото вярваме, че щастието е най-истинско, когато е споделено.

5 минути виртуално пътешествие

В следващите редове ще ви отведем набързо до част от любимите ни места за плаване и ветроходство, където сме приставали през последните 20 години. Вземете си чаша кафе или друго питие и си подарете 5 минути виртуално пътешествие. Пригответе се да се размечтаете, а защо не и да планирате следващата си почивка на ветроходна яхта?

Вижте специалните ни предложения по случай рождения ден накрая на статията!

Чарът на ветроходството далеч не е само крайната дестинация, а и в самия път до нея – да използваш силата на вятъра и обаянието на морската шир, да усетиш себе си, лодката, морето и въздуха като една свързана система, която работи безкомпромисно. А домът ти се движи с теб и не се тревожиш за превозване на багаж, настаняване, график на транспорт. Безценно е чувството и гледката да доближаваш дестинация на борда на яхта в морето. С всяка морска миля, от далечен сив силует, брегът постепенно добива ясна форма и ярък цвят, различаваш градчета и села, виждаш архитектурни детайли, разпознаваш растителни видове. Снимаш пак, и пак и пак и после не искаш да изтриеш нито един кадър. Пускаш котва, връзваш въжета и откриваш нов залив, селце, цвете, аромат.

Цялото това преживяване е силно пристрастяващо, без вредни странични ефекти, и ние сме се отдали на страстта към него, превръщайки го в начин на живот, за да може в кратър отрязък от време нашите клиенти също да му се насладят.

Кой стои зад щурвала на eXploring?

Илиан Петров - основател и главен капитан

Илиан се занимава с ветроходство повече от 35 години, последните 20 от които професионално. В опита си има плавания в тъмните води на Черно море, живописните кътчета на Средиземно море, вълните и циклоните на Атлантическия, безкрайната шир на Индийския и спокойната красота на лагуните на Тихия океан, както на килови яхти, така и на спортни и круизни катамарани. Най-голямо удоволствие от ветроходството му носи откриването на нови прекрасни места и връщането на добре познати любими такива, с помощта на вятъра и очарованието на яхтения живот. За Илиан чувството да изпратиш залеза и да посрещнеш изгрева над нов хоризонт в морската шир е  незаменимо и през последните 20 години споделя това усещане с клиентите си чрез eXploring.

Научете повече

Къде пуснахме котва през тези 20 години?

Жаждта за приключения и откривателство под ветрила ни отведе до сърцето на много спиращи дъха дестинации по света. Плавахме с ветроходни яхти и катамарани на Карибите, Сейшелите, Тайланд, Френска Полинезия – Таити, Бора Бора, Райатеа, Канарите, Азорите, Хаваи, Аляска, Испания и Балеарските острови, Цялото крайбрежие на Хърватия, Сицилия и Еолийски остови, Корсика и Сардиния, Френската ривиера, западния бряг на Италия, Турция и разбира се из цяла Гърция – Корфу, Цикладите, Спорадите, Додеканезите, Пелопонес, Йонийско море – Лефкада, Кефалония, Итака, Закинтос,

Поглеждайки назад, с удоволствие се връщаме в спомените за най-ярките от тях и отваряме календара, за да планираме кога да ги посетим отново. Ето и някои от приключенията ни.

Таити, Райатеа, Хуахине, Бора Бора - по следите на капитан Кук

Неслучайно капитан Кук се е връщал 4 пъти в Таити, Мо’ореа, Бора Бора и останалите прилежащи острови към Дружествения архипелаг във Френска полинезия. Едно от най-отдалечените кътчета на света, мечта на всеки ветроходец и често описвано като “раят на Земята” – Френска Полинезия – остави силен отпечатък в нас. Нямаме търпение да се върнем отново в дома на неописуемо ярките залези, където шепотът на палмите се смесва с нежният плясък на вълните.

Прясно откъснатата от Таити папая е още по-сладка, когато си газил през джунглата, за да се изкатериш на дърво и да си я откъснеш. Спокойната лагуна на Бора Бора става все по-ярко синя колкото повече я гледаш, а скатовете, коралите и шарените риби търпеливо чакат да ги доближиш с шнорхела, за да полюбопитстват и те що за “животно” е дошло да ги гледа. Дъгата след всеки 5-минутен държд изглежда по-наситена, а спокойствието и гостоприемството на местните те кара да се чувстваш даже леко смутен с какво си го заслужил.

Сейшелите - по-близката до нас екзотика, която посещаваме редовно

Фаворит в екзотичните дестинации са ни Сейшелските острови. Намиращи се в средата на Индийския океан, те са една от по-лесно достъпните екзотични дестинации, когато изходната точка е България. Два полета и около 10 часа ни делят от Виктория – столицата на Сейшелите, а ветроходния катамаран, с който плаваме там ни позволява да посетим максимално голям брой острови, заливи, лагуни и природни паркове, без да се тревожим за логистиката между тях. Неслучайно организираме плавания там вече над 10 години и всеки сезон се връщаме с нетърпение и ентусиазъм да споделим преживяването с нашите екипажи.

Карибите - световноизвестния тропически рай

Може би най-популярната тропическа дестинация за яхтинг през зимните месеци, благодарение на американските филми, са Карибските острови. Температурата позволява да сменим пуловера с бански, а неспирните пасати осигуряват подходящи условия за ветроходство. Гмуркаме се с шнорхел да разгледаме шарения подводен свят, наслаждаваме се на залезите, всеки от които е малък празник с нереалните си цветове и всеки ден откриваме нов коралов плаж с кристално чиста вода.

В Карибите изживяването не е пълно без да се насладите на прочутия висококачествен ром и коктейли в региона. Дали ще бъде отлежал ром или освежаващ тропически коктейл, всяка глътка е вкус на рая. Независимо дали пийвате класически пунш с ром на палубата на вашата яхта или опитвате местни специалитети в крайбрежните барове, богатият асортимент от ром и напитки с него на Карибите добавя допълнителна наслада към всяко ветроходно приключение.

Средиземноморски скъпоценности

Френската и италианска ривиера и западния бряг на Италия

Френската ривиера неслучайно е станала емблематична дестинация, със своите бляскави пристанищни градове и целунати от слънцето плажове. Незабравима комбинация от природна красота, лукс и исторически забележителности ни впечатляват и възхищават. От небезизвестното Сент Тропе до Кан – всяко градче носи привлекателност и чар. Продължавайки на югоизток се наслаждаваме на красотата на италианското крайбрежие – пъстрите Амалфи, Позитано и Соренто ни завладяват с богата история, архитектурни шедьоври и вкусна храна.

След едномесечното ни плаване по тези места през 2022 се връщаме с 1-2 кг отгоре, но знаем, че скоро няма да близнем пица, паста и сладолед, защото сме разглезили вкусовете си с едни от най-добрите ресторанти за тези храни 😉

Средиземноморски скъпоценности

Корсика и Сардиния

Сардиния и Корсика са едни от любимите ни средиземноморски дестинации за плаване, тъй като предлагат дива природа в комбинация с богата история и световно известни плажове в комбинация с уникална атмосфера. Колкото и клиширано да звучи този израз, той отговаря на истината за тези два острова – те са различни от всички останали части на Европа, които ги заобикалят и дори от държавите, към които принадлежат.

Северният бряг на Сардиния – Коста Смералда – с приказните си пейзажи неслучайно е предпочитана дестинация за много луксозни яхти. След няколко изумрудени заливи и впечатляващите малки острови от националния парк Ла Мадалена, приставаме в уникалното градче Бонифачо на остров Корцика – остров със свой собствен характер, където уединени заливи се крият от извисяващи се скали и Средиземно море среща небето в спираща дъха картина на природна красота. Въпреки, че почти всеки сезон плаваме там, Корсика и Сардиния намират с какво да ни изненадат, впечатлят и очароват всеки път!

Средиземноморски скъпоценности

Сицилия и Аеолийските острови

Еолийските острови са вулканичен архипелаг на север от Сицилия, който посетихме през юни 2023. Впечатляваща природа, действащи вулкани, вкусна храна, добра компания и разбира се яхта, с която всичко това може да се усети по възможно най-добрия начин – така разбираме exploring-a на нови места по света!

Тайланд

Неповторимият декор, който създават природните дадености в Тайланд, неслучайно е избран от много холивудски продукции. Със своите острови – изваяни кули, които се издигат от морската повърхност, екзотична култура и изключително интересна и вкусна кухня, Тайланд е привлекателно място за туристи от цял свят. Местните хора са много позитивни и приветливи, а цените – все още поносими. С удоволствие ще се върнем отново там през есента на 2024.

Нашият втори дом

Гърция и Йонийско море

Гърция заема специално място в сърцето ни, а Йонийско море сме избрали за наша база и втори дом. Плаваме и харесваме всички гръцки морета и острови – всеки сезон сме на Цикладите, Спорадите и Додеканезите.

Но Йонийско море е това, което ни завладя най-дълбоко, превръщайки се в наш базов лагер. Лефкада, Кефалония, Итака, Меганиси и останалите по-малки остови са истински бижута с разнообразен и очарователен пейзаж. Тук, древногръцка история се преплита с венецианско наследство създавайки култура и традиции, които притеглят посетители от цял свят. Привлекателността на Йонийско море се крие не само в богатата му история, но и в очарователните му природни дадености, а комбинацията от всичко това не може да ни омръзне.

Живописни пейзажи се разкриват пред нас, докато плаваме покрай зелени хълмове, изпъстрени с безброй шарени цветя, чиито аромати се носят от морския бриз. Тюркоазените води се плискат по бели плажове, а внушутелни скали се издигат величествено от бреговата линия. Пускаме котва в кристалните води, излежаваме се на палубата под средиземноморското слънце, докато не ни стане горещо и се гмуркаме в прохладната прегръдка на морето. Обикаляме залива със SUP борда, слизаме на плажа, за да си припомним как се ходи на твърда земя. Правим колекция от красиви камъчета, докато не осъзнаем, че всички са такива и няма как да ги изнесем – оставяме ги, където сме ги намерили и се връщаме на палубата. Снимаме залеза с коктейл в ръка, а вечерта пускаме котква в романтично пристанище на пъстро село и хапваме вкусна риба, уловена същия ден. Местните котки се правят на дружелюбни и получават по някое лакомство от чиниите ни. На следващата сутрин пием кафе, вдигаме котва и поемаме към следващото място, където ще повторим “рутината”. Нечий телефон пищи, че няма място за повече снимки. Нищо, ще го помним!

Плавайте с нас и през 2024!

По случай рождения ни ден подаряваме 20% отстъпка за избрани плавания
Календар предстоящи събития

Плаване в Йонийско море с яхта – 20% отстъпка (20 Years eXploring)

Плавне с ветроходна яхта в северно или южно Йонийско море с тръгване от Лефкада. Меганиси, Итака, Кефалония, Атокос, Закинтос, Паксос, Корфу.

440€
Разбери повече
eXploring base Lefkada, D-Marin Lefkas
Lefkada, Greece
+ Google Map

Плаване в Йонийско море с яхта

Плавне с ветроходна яхта в северно или южно Йонийско море с тръгване от Лефкада. Меганиси, Итака, Кефалония, Атокос, Закинтос, Паксос, Корфу.

550€
Разбери повече
eXploring base Lefkada, D-Marin Lefkas
Lefkada, Greece
+ Google Map

Плаване в Йонийско море с катамаран

Плавне с ветроходен катамаран в северно или южно Йонийско море с тръгване от Лефкада. Меганиси, Итака, Кефалония, Атокос, Закинтос, Паксос, Корфу.

1200€
Разбери повече
eXploring base Lefkada, D-Marin Lefkas
Lefkada, Greece
+ Google Map

Плаване в Йонийско море с яхта

Плавне с ветроходна яхта в северно или южно Йонийско море с тръгване от Лефкада. Меганиси, Итака, Кефалония, Атокос, Закинтос, Паксос, Корфу.

650€
Разбери повече
eXploring base Lefkada, D-Marin Lefkas
Lefkada, Greece
+ Google Map

Плаване в Йонийско море с катамаран

Плавне с ветроходен катамаран в северно или южно Йонийско море с тръгване от Лефкада. Меганиси, Итака, Кефалония, Атокос, Закинтос, Паксос, Корфу.

1200€
Разбери повече
eXploring base Lefkada, D-Marin Lefkas
Lefkada, Greece
+ Google Map

Плаване в Йонийско море с яхта

Плавне с ветроходна яхта в северно или южно Йонийско море с тръгване от Лефкада. Меганиси, Итака, Кефалония, Атокос, Закинтос, Паксос, Корфу.

650€
Разбери повече
eXploring base Lefkada, D-Marin Lefkas
Lefkada, Greece
+ Google Map

Плаване в Йонийско море с яхта – 20% отстъпка (20 Years eXploring)

Плавне с ветроходна яхта в северно или южно Йонийско море с тръгване от Лефкада. Меганиси, Итака, Кефалония, Атокос, Закинтос, Паксос, Корфу.

520€
Разбери повече
eXploring base Lefkada, D-Marin Lefkas
Lefkada, Greece
+ Google Map

Плаване в Йонийско море с катамаран – 20% отстъпка (20 Years eXploring)

Плавне с ветроходен катамаран в северно или южно Йонийско море с тръгване от Лефкада. Меганиси, Итака, Кефалония, Атокос, Закинтос, Паксос, Корфу.

960€
Разбери повече
eXploring base Lefkada, D-Marin Lefkas
Lefkada, Greece
+ Google Map

Плаване в Йонийско море с яхта – 20% отстъпка (20 Years eXploring)

Плавне с ветроходна яхта в северно или южно Йонийско море с тръгване от Лефкада. Меганиси, Итака, Кефалония, Атокос, Закинтос, Паксос, Корфу.

440€
Разбери повече
eXploring base Lefkada, D-Marin Lefkas
Lefkada, Greece
+ Google Map

Тайланд

Плавне с ветроходна яхта или катамаран в Тайланд.

1450€
Разбери повече
Phuket, Thailand
+ Google Map

Тайланд

Плавне с ветроходна яхта или катамаран в Тайланд.

1450€
Разбери повече
Phuket, Thailand
+ Google Map

Related Posts